AMSTERDAM - De Amerikaanse dollar blijft wegglijden, met als gevolg dat de euro ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid omhoog blijft gaan en records blijft breken. Dinsdag vroeg kwam er wederom een record in de boeken te staan met een koers van 1,3469 dollar.

Eerder op de dag was het record van vrijdag, 1,3457 dollar, al doorbroken. Daarna zakte de euro weer wat weg, maar nadat er in Duitsland een index was bekendgemaakt, liep de koers weer op.

De zogeheten ZEW-index, de index die het vertrouwen van Duitse beleggers weergeeft, is deze maand opgelopen met 0,5 punt tot 14,4 punten. In november had de index het laagste punt in bijna twee jaar bereikt. De publicatie was een meevaller, want er was verwacht dat er een lagere stand uit de bus zou komen. Het ZEW-instituut peilt voor zijn index driehonderd analisten en grote beleggers.

Maandag hadden de ministers van Financiën van de eurolanden de Verenigde Staten opgeroepen hun tekorten op de handelsbalans en de lopende rekening van de betalingsbalans te verkleinen. Ook de Europese Centrale Bank deed een oproep in die richting. Die twee tekorten worden gezien als hoofdoorzaak van de zwakte van de dollar.