Het Verenigd Koninkrijk heeft de officiële groeiverwachtingen voor de economie over 2017 naar boven bijgesteld.

De verwachtingen voor de drie jaren die volgen zijn echter verlaagd, meldt de Britse Minister van Financiën Philip Hammond donderdag bij de presentatie van de meest recente begroting.

Het bruto binnenlands product (bbp) moet in 2017 met 2 procent groeien, in plaats van de in november voorspelde 1,4 procent.

Voor 2018 moet de groei uitkomen op 1,6 procent, waar dat eerder 1,7 procent was. Voor 2019 en 2020 voorspelt de minister respectievelijk 1,7 en 1,9 procent. Dat was voor beide jaren 2,1 procent.

Verwacht werd dat de groei van de Britse economie scherp zou dalen door de Brexit-stem en het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU.

Consumenten

Britse consumenten helpen de economie echter vooruit op de korte termijn. Die consument lijkt echter ook voorzichtiger te worden, mede door oplopende inflatie in het land.

De onderhandelingen met de EU over de uittreding van Groot-Brittannië beginnen als de Britse regering formeel een beroep heeft gedaan op Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Premier Theresa May heeft dit voor het einde van deze maand aangekondigd.