PARIJS - De Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft dinsdag ondanks de terreuraanslagen op 11 september een jaarwinst gepresenteerd. In de twaalf maanden tot 31 maart kwam de nettowinst uit op 153 miljoen euro. Dit is wel 64 procent minder dan in het boekjaar ervoor, maar aan de bovenkant van analistenverwachtingen.

Air France is in de positieve cijfers gebleven doordat het bedrijf in tegenstelling tot Europese concurrenten als KLM en British Airways minder afhankelijk is van de transatlantische routes. Vooral deze vluchten werden hard geraakt na 11 september.

Air France leed wel in het derde kwartaal (tot eind december) verlies, maar in het vierde kwartaal draaide de maatschappij alweer quitte. Air France durft dan ook met vertrouwen in de toekomst te kijken. Dit bleek al eind maart toen de onderneming een eind maakte aan de vacaturestop, die na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten was ingesteld.

Spinetta

Topman Jean-Cyril Spinetta hield dinsdag wel wat slagen om de arm. Zo wees hij op onzekerheden omtrent het economische herstel in de VS en Europa en op de hoge olieprijs. Air France krijgt bovendien te maken met hogere kosten voor verzekeringen en veiligheid. Algemeen-directeur Pierre-Henri Gourgeon omschreef boekjaar 2002-2003 als een 'overgangsjaar'.