Discounter Action heeft afgelopen jaar opnieuw stevige groei doorgemaakt.

De omzet nam met ruim een derde toe en er werden per saldo bijna tweehonderd winkels geopend, voornamelijk in Frankrijk en Duitsland. Daardoor telt de keten nu al ruim 850 filialen in zes landen.

Action rapporteerde woensdag een omzet van bijna 2,7 miljard euro over 2016. In winkels die al langer dan een jaar open waren gingen de verkopen met zo'n 7 procent omhoog. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg daarbij met 37 procent, tot 310 miljoen euro.

In Nederland kwamen er dertien zaken bij, waardoor de in 1993 in Enkhuizen gestarte keten hier nu ruim 350 filialen telt. Artikelen die afgelopen jaar goed liepen waren onder meer de Action-boodschappentas, verhuisdozen, vuilniszakken, kerstversiering en tuinkabouters.

Retailer

Topman Sander van der Laan is tevreden over de resultaten. Volgens hem is Action nu een ''echte Europese retailer'' geworden. De verwachting is dat de huidige sterke groei voorlopig aanhoudt.

Action wil in 2017 nog meer winkels openen dan vorig jaar. Het merendeel daarvan zal wederom in Frankrijk en Duitsland zijn, maar ook in Nederland ziet Action nog ''witte vlekken'' op de kaart.

Bij de keten werken nu circa 35.000 mensen. Dat zijn er ongeveer zesduizend meer dan een jaar geleden. In Frankrijk heeft het bedrijf inmiddels ook een eigen distributiecentrum.

Later dit jaar opent de keten tevens een overslagpunt in Duitsland en een tweede in Frankrijk. Action kijkt ook naar kansen om naar meer landen te gaan, maar op korte termijn valt daarover nog geen nieuws te verwachten.