Elektriciteitsnetbeheerder TenneT investeert de komende tien jaar naar verwachting 25 miljard euro in infrastructuur op land en op zee.

Dat is 3 miljard euro meer dan eerder werd voorspeld, bleek woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf.

In Nederland wordt onder meer geïnvesteerd in onderhoud van het bestaande net en uitbreidingen om grotere en minder voorspelbare elektriciteitsstromen te kunnen transporteren.

In Duitsland zijn nieuwe of verzwaarde elektriciteitsverbindingen noodzakelijk, vanwege de sterk groeiende productie van duurzame energie. Netuitbreidingen moeten uiteindelijk zorgen voor een betrouwbaar aanbod van duurzame energie ''in geheel Europa en in TenneT’s verzorgingsgebieden in het bijzonder'', aldus de netbeheerder.

De omzet van TenneT bleef vorig jaar nagenoeg stabiel op 3,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat zakte, onder meer door hogere kosten, met ruim een vijfde naar 834 miljoen euro. De Staat kreeg een dividend van 146 miljoen euro, dat was 50 miljoen euro minder dan over 2015 werd uitgekeerd.

Eilandjes

TenneT maakt verder werk van zijn plan om één of meer kunstmatige eilandjes op de Noordzee aan te leggen, voor de aansluiting van duizenden windmolens ver uit de kust. De hoogspanningsnetbeheerder tekent hierover later deze maand een samenwerkingsovereenkomst met het Deense Energinet. Gesprekken met andere mogelijke partners zijn nog gaande.

Het is de bedoeling dat er een consortium komt voor het opzetten van een groot stroomknooppunt midden op de Noordzee. Dat zou er dan rond 2050 moeten zijn.

Het idee is om op de Doggersbank zogenoemde Power Link-eilanden uit het water te laten verrijzen. Daarop zouden vele windparken aangesloten kunnen worden en de eilanden kunnen het beginpunt zijn van stroomkabels naar de omringende Noordzeelanden.

Duurzaam

''Dit project kan in hoge mate bijdragen aan een volledig duurzame elektriciteitsvoorziening in Noordwest-Europa'', zei TenneT-topman Mel Kroon woensdag, over het plan dat medio vorig jaar voor het eerst werd gepresenteerd.

TenneT heeft al veel ervaring met het aanleggen van 'stopcontacten' op zee. Tot nu toe zijn dat echter platformen die vergelijkbaar zijn met een boorplatform, geen echte eilanden.