NEW YORK - De prijs voor Amerikaanse ruwe olie is naar een niveau van boven de 43 dollar per vat (156 liter) gestegen. Daarmee is maandag op de olietermijnmarkt in New York een einde gekomen aan vier dagen van prijsdalingen.

De belangrijkste reden voor de omslag is de gewelddadige aanval op het Amerikaanse consulaat in Jeddah, Saudi-Arabië, geweest. Mede door de terreurdaad is de olieprijs met bijna 1 dollar gestegen tot 43,60 dollar.

Nadat de Amerikanen een einde hadden gemaakt aan de aanval, nam de onrust op de oliemarkt iets af. De prijs zakte wat, maar bleef in de late handel boven de 43 dollar staan.

Behalve de aanval van militante islamisten drukten ook speculaties over maatregelen van de OPEC de olieprijs. Ministers van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen komen vrijdag bijeen en zouden productiebeperkende afspraken kunnen gaan maken om een verdere verlaging van de olieprijs tegen te gaan. De afgelopen week is ruwe olie op de termijnmarkt in New York 14 procent goedkoper geworden.