De centrale ondernemingsraad (cor) van Telegraaf Media Groep (TMG) vecht het besluit aan van de eigen raad van commissarissen om het bod van het Belgische Mediahuis op TMG aan te bevelen.

Dat liet de raad dinsdagavond via De Telegraaf weten.

De cor legt de kwestie voor aan de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De raad voelt zich gepasseerd omdat een schriftelijke oproep om een gelijk speelveld te creëren voor Mediahuis en Talpa, dat TMG ook wil overnemen, door de commissarissen is genegeerd.

Zij spraken zondag hun voorkeur uit voor Mediahuis. Daarbij werd het bestuur van TMG geschorst, omdat de twee bestuursleden nog niet akkoord gingen met de aanbeveling.

De raad heeft naar eigen zeggen geen voorkeur voor Mediahuis of Talpa. De stap naar de rechter zou noodzakelijk zijn om de ondernemingsraad zijn juiste rol te laten spelen "vanuit zijn verantwoordelijkheid voor TMG als geheel en de medewerkers".

Talpa

Talpa heeft de Ondernemingskamer bij de rechtbank in Amsterdam gevraagd om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gang van zaken bij TMG. Het bedrijf van John de Mol wil ook dat de Ondernemingskamer een onafhankelijke commissaris benoemt in de Raad van Commissarissen van TMG. 

Volgens Talpa heeft TMG geen steekhoudende argumenten gegeven om de voorkeur voor een overname door Mediahuis en VP Exploitations te onderbouwen. 

Biedingen

Mediahuis biedt 6 euro per aandeel voor TMG, terwijl Talpa zijn bod maandag verhoogde naar 6,50 euro per stuk. Het bedrijf van John de Mol heeft inmiddels 23 procent van de aandelen TMG in handen, maar Mediahuis kan met partner VP Exploitatie in ieder geval rekenen op circa 60 procent van de aandelen.

Talpa noemde het vorige week onbegrijpelijk dat de commissarissen alleen nog wilden praten met Mediahuis en VP Exploitatie, het investeringsvehikel van TMG-grootaandeelhouder de familie Van Puijenbroek.

Maandag stelden ingewijden dat de geschorste bestuurders van TMG eveneens naar de rechter willen stappen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet dinsdagavond weten ook stappen te overwegen, omdat het proces te ondoorzichtig is voor beleggers.