ERFURT - Van underdog tot een grote in de fabricage van condooms. Dat was de droom van drie Duitse studenten in 1988 en die lijkt veertien jaar later werkelijkheid te worden. Dinsdag nam Condomi AG een vestiging in Erfurt in gebruik die in een klap de jaarlijkse productie van condooms meer dan verdrievoudigt tot 720 miljoen stuks.
Condomi AG

Daarmee begint Condomi een serieuze bedreiging te vormen voor Durex. Dat is nu nog wereldwijd marktleider met een jaarlijkse productie van 2,5 miljard condooms en een marktaandeel van 20 procent.

Volgens Condomi groeit de markt voor voorbehoedsmiddelen harder dan de productiecapaciteit. Alleen al in Zuid-Afrika is er behoefte aan een half miljard condooms per jaar. Condomi wil daar ook een vestiging gaan openen.

De Duitse onderneming werd in 1988 opgericht met een startkapitaal van 7670 euro. Sinds 1999 is ze beursgenoteerd, maar op de beurs wil het nog niet echt lukken. Na een koers van bijna 30 euro begin vorig jaar is een aandeel Condomi nog maar ruim 16 euro waard. Dinsdag durfden beleggers wel een gokje te wagen op de expansiedrang. Het aandeel steeg 4 procent. Concurrent SSL International, dat Durex fabriceert, daalde op de Londense beurs met ruim 3 procent.