AMSTERDAM - Het leek een redelijk positieve dag te worden op de Europese effectenbeurzen, vooral dankzij de stuwende kracht van de telecomfondsen. Maar kort na de opening van Wall Street zakten de koersen in.


Bekijk video

Dat leidde in Amsterdam tot een verlies van 2,84 punten of 0,58 procent op 490,10. Londen sloot zelfs op een verlies van 1,2 procent. Parijs wist het verlies tot bijna een half procent te beperken en Frankfurt stond op een teruggang van ruim 1 procent.

De neerwaartse Amerikaanse beweging verbaasde analisten omdat de cijfers over het consumentenvertrouwen toch redelijk gunstig waren. In elk geval beoordeelt de consument de huidige economische situatie zo. Maar tegelijk blijkt ook dat de toekomst onzeker blijft. Juist dat laatste leidde weer tot terughoudendheid bij beleggers.

"Na 11 september was ieder bang voor een diepe recessie. Die is er niet gekomen. Integendeel, er was juist herstel te zien. Maar ja, het herstel gaat niet zo hard als sommigen mogelijk hadden gehoopt. En dan blijft weinig slecht nieuws de grotere hoeveelheid beter nieuws overheersen", aldus een analist.

Van de 18 hoofdsectoren in Europa staan er tien in de plus en twee slechts licht in de min. Maar de resterende sectoren, zoals telecom, technologie en media lijden stevig verlies en juist die zetten de toon.

In de uren, voorafgaand aan de opening van de Amerikaanse beurzen, zorgden de telecomfondsen nog voor leven dankzij de meevallende resultaten van het Britse Vodafone. Maar tenslotte wist in deze sector KPN als een van de weinigen positief af te sluiten met een plus van 1,7 procent op 4,72 euro, vooral een technisch herstel. Een in deze tijden redelijk zeker fonds als handelshuis Hagemeyer voerde de lijst aan met 2,35 procent in de plus op 22,17 euro.

KPNQwest

De grootste verliezer in de AEX was KPNQwest met een bijna 14 procent lagere koers op 31 eurocent. Buhrmann zakte 2,3 procent en Aegon gaf 2,1 procent prijs. Zwaargewicht Koninklijke Olie moest 1,9 procent terug.

MidKap

In de MidKap-index (0,5 procent verlies tot 501,62 punten) moest Randstad zwaar boeten. De uitzender, die het door de economische situatie moeilijk heeft, zakte bijna 6 procent tot 13,25 euro. Een andere uitzender in de MidKap, Vedior, steeg 1,15 procent.

In Londen was de neergang van de aandelenkoersen het sterkst zichtbaar bij Vodafone. Het zwaarwegende telecomfonds ging in de ochtenduren omhoog door positief ontvangen jaarcijfers, maar aan het eind van de handel werd het aandeel vooral verkocht. Gevolg: 2,1 procent verlies.

France Telecom

France Telecom steeg in Parijs 4,4 procent. Beleggers speculeerden daarbij vooral op een bericht in Les Echos dat het concern dichtbij een definitief vredesakkoord is met zijn Duitse dochteronderneming MobilCom.

Dollar

De onzekere situatie in de Verenigde Staten had vooral gevolgen voor de dollar. Investeerders zochten nieuwe veilige havens en vonden die in goud en de euro. Goud werd wederom duurder. De euro belandde even boven de 93 dollarcent. Uiteindelijk sloot de euro in Europa op 0,9285 dollar tegen 0,9250 op maandag. In pond sterling steeg de munteenheid van 0,6320 naar 0,6350 pond.