AMSTERDAM - Uitgeversconcern VNU en IT-bedrijf Getronics waren woensdag de weinige uitzonderingen in de dalende Amsterdamse beursindex AEX.


Bekijk video


Bekijk video

De VNU-aandelen stegen in de ochtend ruim 8 procent in waarde, na meevallende kwartaalcijfers. Het bedrijf blijkt nogal bestand te zijn tegen conjunctuurinzinkingen, concludeerde een analist verheugd.

De veel lager gewaardeerde Getronics-aandelen stegen zo'n 13 procent. Aanleiding hiervoor was het gerucht dat ABN-Amro zijn automatisering deels gaat uitbesteden aan Getronics. De aandelen van het geplaagde bedrijf herstelden daardoor iets van de koersval van circa 30 procent in de afgelopen twee dagen.

De overige aandelen stonden onder druk door de sterke daling van de Dow-Jonesindex in New York. De koersen zakten daar bijna 3 procent vanwege teleurstelling over het uitblijven van een Amerikaanse renteverlaging, ondanks bezorgde opmerkingen van de Federal Reserve over de economische situatie in de Verenigde Staten. De AEX-index in Amsterdam stond tegen twaalf uur ruim 5 punten (circa 1,5 procent) lager op 351 punten.

ASML

Sterkste daler van de AEX was chipmachinefabriek ASML. Het aandeel zakte ruim 6 procent. Beleggers schrokken van de slechtere vooruitzichten van branchegenoot Applied Materials dinsdagavond. Ook de financials deden het slecht door weinig opbeurend nieuws van het Duitse Allianz en het Zwitserse Credit Suisse. Credit Suisse verloor in Zürich ruim 7 procent nadat een enorm verlies over het tweede kwartaal naar buiten was gebracht.

Midkap

Bij de minderverhandelde aandelen in de Midkap-index ging de aandacht uit naar het winkelconcern Vendex. Het aandeel zakte circa procent. Aanleiding waren de omzetcijfers van het moederbedrijf van V&D, Bijenkorf, Hema en andere winkels. De omzet was weliswaar beter dan concurrenten, maar vertoont een dalende lijn. Beleggers verwachten dat Vendex binnenkort matige winst rapporteert over dezelfde periode.

Bij de kleinere bedrijven sprong krantenconcern Wegener in het oog. Dat had in de ochtend gewaarschuwd dat de advertentie-inkomsten harder teruglopen dan verwacht, zodat ook de winst lager uitvalt dan eerder aangekondigd. De aandelenkoers zakte daardoor bijna 4 procent.

UPC

Het aandeel van kabelbedrijf UPC daalde in het eerste handelsuur ruim 9 procent (tot een dubbeltje), na het publiceren van de kwartaalcijfers. De pompjesfabrikant Airspray zag de koers bijna 3 procent afnemen. Airspray meldde weliswaar 22 procent meer winst over het eerste halfjaar, maar moet daarover wel meer belasting gaan betalen.

Ook op de overige beurzen in Europa overheersten dalingen. In Parijs zakte de CAC-index 2,4 procent. De Londense FTSE-index verloor 1,3 procent en de DAX-index in Frankfurt daalde 2,6 procent.

In Parijs zakte Vivendi Universal 0,9 procent ondanks de aankondiging dat het voor 10 miljard euro aan activa gaat verkopen om de schuldenlast te verminderen. In Frankfurt wist alleen Epcos het hoofd boven water te houden. De aandelen van de fabrikant van elektronische componenten gingen 2 procent omhoog door de mededeling dat zij in de DAX-index mogen blijven. Degussa verlaat de 'Bundesliga' van de Duitse beurs. De plaats wordt vanaf 23 september ingenomen door het chemie- en farmacieconcern Altana.

Euro

De euro stond in de Europese valutahandel flink hoger op 0,9885 dollar tegen 0,9780 dinsdag aan het einde van de handel. De eurokoers ging juist omhoog door het rentenieuws uit de VS, dat de dollar onder druk zette. In pond sterling steeg de munteenheid van ,6390 naar 0,6410 pond.