De Nederlandse exporteur van pootaardappelen HZPC overweegt een genenonderzoek deels naar de VS te verplaatsen, omdat daar meer toegestaan is.

Dat schrijft dagblad Trouw maandag op basis van een gesprek met HZPC-directeur Gerard Backx.

Het handelshuis wil rassen kweken die beter bestand zijn tegen ziektes. Ook moeten de verbeterde aardappelen voor hogere opbrengst per hectare zorgen.

Dit wil HZPC bereiken met de techniek Crispr-Cas, waarmee DNA aangepast kan worden. Plantenveredelaars kunnen met de techniek genen aanzetten en uitzetten. Zo kunnen ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat de aardappelen minder snel rotte plekken krijgen.

De techniek is in Europa voor planten niet toegestaan, maar in de VS wel. Backx overweegt daarom het onderzoek te verplaatsen, tenzij Europa de regels versoepelt.

Weerstand

Trouw meldt dat de techniek binnen Europa al wordt toegepast om nieuwe medicijnen te maken. Maar het is niet toegestaan om dit voor planten te gebruiken. "Verbeteren van genetica bij voedsel roept nu eenmaal veel weerstand op, terwijl er geen enkele discussie is als dezelfde techniek wordt ingezet om mensen te genezen van enge ziekten", zegt Backx tegen het dagblad.

De directeur vindt dat het bij Crispr-Cas niet om genetische modificatie (GMO) gaat, omdat er geen vreemde genen worden ingebracht. Bij genetische modificatie kan een aardappel bijvoorbeeld via vreemde genen eigenschappen van een paprika meekrijgen.

"De vraag in de discussie rond GMO is: Wanneer is iets een natuurlijk proces en wanneer niet. Wat ons betreft leg je die grens neer bij vreemd DNA. Als dat niet in een plant terechtkomt, dan is het geen GMO", zegt Backx tegen de krant.

Discussie

Binnen de Europese Unie wordt momenteel besproken of deze veredelingstechniek en nog eens acht andere nieuwe technieken moeten worden toegestaan. Backx vreest dat meer veredelingsbedrijven hun onderzoeken naar de VS zullen verplaatsen als de EU de huidige regels in stand laat. BASF heeft dit onlangs al gedaan.

Als de aardappelen van HZPC uiteindelijk in de VS verkocht mogen worden, dan bestaat er een kans dat de piepers alsnog op de Europese markt verschijnen. Volgens Backx kan de EU niet aan de aardappel zien welke techniek is gebruikt. Toch zal HZPC dit niet doen, zolang er nog een verbod geldt binnen Europa.

"Anderen kunnen wel onze aardappelen kopen en weer naar Europa exporteren. Wij doen dat niet. Dat zou onethisch zijn."