Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Handel, Haven, Antwerpen,

'Handelsbeleid Trump kan andere landen dichter bij elkaar brengen'

Het protectionistische handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump kan ervoor zorgen dat andere landen elkaar juist gaan opzoeken.
Door NU.nl

Jyrki Katainen, de Finse vicepresident van de Europese Commissie, verklaarde dit in een zondag gepubliceerd interview met Bloomberg.

"Hoewel er signalen voor meer protectionisme zijn, vooral van de Amerikaanse kant, lijkt de rest van de wereld terug te vechten en te zeggen dat dit niet onze koers is, dat dit iets is wat we niet willen", aldus Katainen. "Dat klinkt als muziek in onze oren."

Hij verwijst naar eerdere uitspraken van Trump. De zakenman wil bedrijven dwingen in de Verenigde Staten te produceren voor goederen die ze in de VS verkopen. Ook heeft hij gezegd hoge importtarieven in te stellen op bijvoorbeeld goederen uit Mexico en China en wil hij vrijhandelsverdragen afschaffen als ze niet meer voordelen bieden voor de VS.

Handelsdisputen 

Katainen weigerde verder in te gaan op mogelijke handelsdisputen met de Verenigde Staten omdat er voorlopig nog weinig op papier staat van de nieuwe Amerikaanse regering. Hij verklaarde wel dat de Europese Unie als handelsblok samenwerkingen zal accepteren van andere economische partners na de verkiezingsoverwinning van Trump.

De Europese Unie sloot onlangs een vrijhandelsverdrag met Canada en werkt aan het uitbreiden van verdragen met Mexico en het afsluiten van jarenlange onderhandelingen met Japan.


Lees meer over:

Europese UnieDonald Trump

Aanbevolen artikelen