AMSTERDAM - De economen van ABN Amro verwachten dat aan het eind van 2005 de werkloosheid is gestegen tot 7,5 procent, ofwel een toename met 100.000. Door de achterblijvende binnenlandse vraag wordt het ook een moeilijk jaar voor detailhandel.

De economische groei van 1,75 procent komt komend jaar volledig uit een stijging van de arbeidsproductiviteit, constateert het Economisch Bureau van de bank. Omdat de lonen nauwelijks stijgen, zullen consumenten niet meer kunnen uitgeven.

Bij het economisch herstel in de afgelopen decennia is deze bestedingsimpuls telkens cruciaal gebleken. Alleen de exportsector, de groothandel en de zakelijke dienstverlening profiteren nu van de opkrabbelende economie.

De huizenprijzen zullen in de komende twaalf maanden licht dalen door het toenemende woningaanbod en de aarzelende vraag. Het dieptepunt in de bouw van nieuwe woningen is voorbij. De prijs van duurdere woningen zal harder dalen dan die van goedkope huizen.

De ontmanteling van de sociale zekerheid schept veel onduidelijkheid bij jonge werknemers. Die moeten komend jaar zorgvuldig beslissen hoe ze vermogen gaan opbouwen, zeggen economen. Veel ouderen zullen de afschaffing van het prepensioen via de omweg van het ouderdomspensioen repareren", zegt econoom Charles Kalshoven. Hij twijfelt of het kabinet daardoor de doelstelling van een hogere arbeidsparticipatie en -productiviteit bereikt.

Ook in 2005 zal de zwakke Amerikaanse munt de wereldeconomie in zijn greep houden, verwacht hoofd beleggingsadvies Nederland San Lie. De schulden van Amerikaanse consumenten zullen verder toenemen. "Als het Chinese vertrouwen in de Amerikaanse economie verdwijnt, zullen ze hun geld dichter bij huis gaan investeren", zegt Lie.

De Amerikaanse economie moet in 2005 wel vertragen omdat de effecten van belasting- en renteverlagingen zijn uitgewerkt. "Een goede indicatie daarvoor is de obligatiemarkt", zegt de beleggingsstrateeg. De leningen zijn momenteel erg in trek en dat uit zich in de hoge obligatiekoersen. "Beleggers verkiezen obligaties boven aandelen, omdat zij verwachten dat de bedrijfswinsten beperkt blijven."

Maar dat maakt de aandelen niet ondergewaardeerd, waarschuwt Lie. "De koers-winstverhoudingen staan nog steeds boven het historisch gemiddelde." De Amsterdamse AEX-index heeft een te smalle basis. "Teveel olie en financials", waarschuwt Lie. Hij adviseert zijn klanten het komend jaar naar andere Europese aandelenmarkten te kijken. "De Bel-20 in Brussel heeft het dit jaar bijzonder goed gedaan."