AMSTERDAM - Telecomfondsen waren dinsdagmorgen de stuwende kracht op de Europese effectenbeurzen. Dat had alles te maken met meevallende resultaten die het Britse Vodafone publiceerde. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam klom met ongeveer 0,5 procent en stond tegen het middaguur op 495,32 punten, 2,38 punten hoger.

Bekijk video

Ook de schermen op de meeste andere beurzen in Europa kleurden groen. Londen viel wat uit de toon met een vrijwel onveranderde FTSE-index. De DAX-index in Frankfurt won 0,7 procent en de CAC-index in Parijs 0,9 procent. Er was geen effect van koersbewegingen in de Verenigde Staten, want daar waren de beurzen maandag dicht wegens Memorial Day.

Vodafone

In Londen steeg de koers van Vodafone met ongeveer 4 procent. In Amsterdam noteerde telecombedrijf KPN een koersstijging. Het fonds klom 2,4 procent naar 4,74 euro. In Parijs steeg de notering van France Telecom met ruim 6 procent. De Franse regering, grootaandeelhouder van het concern, bevestigde geen aanleiding te zijn voor een aandelenemissie. Dat nam een zorg bij beleggers weg.

"Het is telecomdag dinsdag", aldus een handelaar. "Deutsche Telekom houdt dinsdagmiddag een aandeelhoudersvergadering. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt. Verder is het rustig op de beurs. Er is gebrek aan bedrijfsnieuws en dat zie ik terug."

In Amsterdam zwabberde de exploitant van glasvezelnetwerken KPNQwest heen en weer tussen de status van koploper en middenmoter. Een koersstijging van 1 eurocent is een procentuele stijging van ,8 procent. Tegen de middag noteerde KPNQwest onveranderd op 36 eurocent. Het bedrijf verkeert in surseance. Ooit schommelde het aandeel rond de 90 euro.

Onder de stijgers was ook makelaar in marketinginformatie VNU. Het concern maakte voorbeurs bekend voor 6 miljoen dollar een belang van 28 procent te kopen in Pagini Aurii, een Roemeens telefoongidsbedrijf. VNU klom 2,6 procent tot 32,73.

Midkap

Op de MidKap voor middelgrote fondsen was de sfeer een stukje minder vrolijk. De index daalde met 0,39 procent naar 502,07 punten. De grootste daler was telecombedrijf Versatel. Die onderneming dreigt obligatiehouders met uitstel van betaling als zij niet instemmen met een plan om schulden te ruilen voor aandelen. Het bedrijf moet binnen enkele weken met nadere mededelingen komen. Het fonds daalde met 5,4 procent tot 35 eurocent.

Ook Ordina moest een veer laten met een verlies van 4,5 procent op 8,50 euro. Maandag zakte het bedrijf 4,3 procent weg. Daarmee noteert het fonds het laagste punt sinds 1997. De aanleiding voor het forse koersverlies is niet duidelijk.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro behoorlijk omhoog. Tegen het middaguur werd 0,9255 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 0,9210 op maandag. De koers van de euro tegenover het pond sterling steeg van 0,6320 tot 0,6340 pond.