De industriële sector in de Verenigde Staten wordt geschaad door de dumping en subsidiëring van goedkoop staal uit China. De Amerikaanse staalindustrie moet daar mogelijk beter tegen beschermd worden.

Die conclusie trekt de Amerikaanse handelscommissie ITC vrijdag. De commissie deed onderzoek naar de financiële gevolgen van de staaldump, nadat verschillende Amerikaanse staalbedrijven daar middels een petitie om vroegen.

Nu de conclusies erop wijzen dat het huidige niveau staaldumping schadelijk is voor de Amerikaanse industrie, is het waarschijnlijk dat het Amerikaanse ministerie van Handel met extra maatregelen zal komen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de Verenigde Staten maatregelen treffen tegen de Chinese staalindustrie. Het geruzie tussen de twee grootmachten speelt al langer. De importtarieven voor staal werden in juni 2016 met 500 procent verhoogd en de ITC startte het onderzoek.

Europese maatregelen

Eerder deze week kondigden landen van de Europese Unie aan zich definitief beter wapenen tegen de dump van goedkoop staal uit China. De oneerlijke concurrentie zou volgens de EU aanzienlijke schade veroorzaken voor staalproducenten in de EU.

De beleidsbepalers in Brussel kondigen dinsdag aan dat voor Chinees staal hogere importheffingen gaan gelden. Die zullen variëren van 65 tot 73 procent.