VOORBURG - Hoge inflatie en het idee dat door de invoering van de euro alles duurder is geworden, hebben de afgelopen maanden een funeste uitwerking op het vertrouwen van de consument gehad. Het sentiment zakte in mei voor de vierde maand op rij en is nu op het laagste niveau sinds begin 1994, zo blijkt uit de laatste cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Centraal Bureau voor de Statistiek

Door het lage vertrouwen voorziet het CBS afnemende groei in de grote aankopen. De bereidheid om auto's, televisie's en koelkasten aan te schaffen is sinds het begin van de metingen in 1972 nog nooit zo sterk afgenomen. "Uit onze gegevens blijkt dat een afname van deze grote omvang leidt tot een afname van de consumptiegroei", aldus CBS-onderzoeker G. Buiten.

De terughoudendheid van de Nederlandse consument is terug te voeren op de inflatie en de invoering van de euro. De eerste maanden van dit jaar lag de inflatie rond een percentage van 3,5, veel hoger dan normaal in de eerste maanden van het jaar. "Het effect van de euro is daar niet aantoonbaar in aan te wijzen, maar het idee dat de nieuwe munt het leven duurder maakt leeft wel", aldus Buiten.

Van de circa duizend ondervraagden die het CBS maandelijks een vragenlijst voorlegt, vindt ruim tweederde dat de prijzen sterk zijn gestegen. Eind 2001 was dat nog minder dan 30 procent. Daarbij zeggen veel mensen aan het einde van de maand minder over te houden. Ook staan ze meer rood bij de bank.

Een teruglopende consumptie van duurzame goederen heeft een weerslag op de hele Nederlandse economie. De verkopen van duurzame goederen zijn goed voor circa 20 procent van de totale consumptie. Uitgedrukt als percentage van Bruto Binnenlands Product (BBP) komt die op 67 procent. "De duurzame consumptie maakt vaak wel het verschil. De uitgaven aan bijvoorbeeld eten of het ziekenhuis ontwikkelen zich veel geleidelijker", aldus Buiten.

Het Nederlandse consumentenvertrouwen lag in mei op min 17, tegen min 13 in april. Daarmee komt ons land lager uit dan het Europese gemiddelde. Volgens de meest recente cijfers van Eurostat lag het gemiddelde vertrouwen in de vijftien landen van de Europese Unie in april op min 7. De twaalf landen waar sinds 1 januari de euro als wettig betaalmiddel geldt, waren pessimistischer met een vertrouwensindex van min 10.