ZOETERMEER - Vrachtwagens staan gemiddeld 4,7 uur per week stil in de file. Dat is ruim 10 procent van de 45,3 uur dat een truck doorgaans wekelijks op de Nederlandse wegen doorbrengt. Deze verloren uren kosten de transportondernemingen 1,2 miljard euro, zo heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) dinsdag bekendgemaakt.

De brancheorganisatie voor het wegvervoer heeft onlangs de fileproblematiek onder 1250 leden onderzocht. Bijna 60 procent van de ondervraagden vindt dat de fileduur is toegenomen.

Dat is volgens TLN in tegenspraak met wat demissionair minister Netelenbos (Verkeer) eerder heeft verklaard, namelijk dat de verkeersopstoppingen zouden zijn afgenomen. Ongeveer 6 procent is het wel met de minister eens dat de fileproblematiek minder is geworden. Zo'n 35 procent spreekt van gelijkblijvende files.

Transportondernemingen in de provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland ondervinden de meeste hinder van files in hun eigen regio. Vooral Utrecht spant de kroon. In deze provincie staan vrachtwagens per week gemiddeld 13,8 procent stil. Als tweede staat Zuid-Holland met 11,8 procent verloren uren genoteerd, op de voet gevolgd door Noord-Holland met 11,6 procent.

Het merendeel van de vrachtwagenchauffeurs (84 procent) neemt bij dreigende files maatregelen voordat ze de weg op gaan. Ruim een derde past zijn laad- en lostijden aan, drie op de tien chauffeurs neemt een andere route en 15 procent waarschuwt zijn collega's.