BRUSSEL - Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) protesteert met klem tegen de gijzeling van vijftien directieleden van autoruitenfabrikant AGC Automotive in het Waalse Fleurus door militante vakbondsleden. Voorzitter van Steenkiste van het VBO stelde vrijdagochtend dat de gijzeling ertoe kan leiden dat de werkgevers zich bij het sociaal overleg in andere bedrijven minder flexibel gaan opstellen.

De directieleden van AGC Automotive, het vroegere Splintex, in Fleurus bij Charleroi, zitten al sinds donderdagmiddag opgesloten op hun kantoren, nadat zij bekend hadden gemaakt ongeveer eenderde van de negenhonderd banen te zullen schrappen. Vrijdagmiddag vindt bemiddelingsoverleg plaats op het Belgische ministerie van Arbeid in Brussel.

De politie heeft nog niet ingegrepen in Fleurus. Vorig jaar hield de politie zich ook afzijdig bij de langdurige gijzeling van de directie van verffabriek Sigma in het het Waalse Manage.

De directie van AGC, onderdeel van de Glaverbel Groep, wil een deel van de productie overplaatsen naar Hongarije of Tsjechië. Dat gebeurt op verzoek van grote klanten als Mercedes Benz. Ook klaagt de directie al langer over de halsstarrige opstelling van de vakbonden, die om de haverklap oproepen tot stakingen. Klanten hebben al meerdere malen geklaagd over gebrekkige leveringen, waardoor de autoproductie vaak stokt.