De Mexicaanse minister van Economische Zaken, Ildefonso Guajardo, zal naar Detroit reizen om daar topmannen van automakers Ford Motor en General Motors te ontmoeten.

Ook gaat hij langs bij fabrikanten van auto-onderdelen om te voorkomen dat de Amerikaanse president Donald Trump de Mexicaanse industrie zal straffen.

Op het programma staan onder andere de toekomst van handel tussen de VS en Mexico en het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA.

Gezien de onvoorspelbaarheid van Trump zou Mexico zich niet afhankelijk willen maken van het Witte Huis. In plaats daarvan probeert de Mexicaanse regering steun te creëren bij bedrijven en individuele Amerikaanse staten die veel met Mexico handelen.

Voorwaarden 

Trump heeft eerder gezegd uit het vrijhandelsverdrag te willen stappen als de voorwaarden voor de VS niet gunstiger worden.

Afgelopen dinsdag verklaarde Luis Videgaray, de Mexicaanse buitenlandminister, dat Mexico lid wil blijven van het verdrag. "Dankzij NAFTA hebben Mexico en Michigan een dynamische handelsrelatie opgebouwd", verklaarde het ministerie. Jaarlijks worden er 12 miljard dollar aan goederen geëxporteerd vanuit Michigan naar Mexico.