De Primark concludeert donderdag dat hun beleidsmaatregelen, werkwijzen en procedures voldoen aan de wetgeving en cao. Hiermee spreekt de kledingketen de conclusies tegen die vakbond FNV trok naar aanleiding van een enquête onder (oud-)medewerkers.

"We zijn ons er niettemin van bewust dat er ruimte is voor verbetering", laat Primark in een persbericht weten. 

Uit een enquête van de FNV, ingevuld door bijna twaalfhonderd (oud-)personeelsleden van de Primark, bleek dat een groot deel van het personeel zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera's voelt. "Het bedrijf overtreedt de wet- en regelgeving", zei FNV-bestuurder Niels Suijker hierover. 

De kledingketen zegt donderdag om de tafel te hebben gezeten met de FNV. Naar eigen zeggen is Primark van plan een ondernemingsraad in te gaan stellen. Ook worden plannen gemaakt voor verdere verbeteringen. 

Gesprek

Suijker laat desgevraagd aan NU.nl weten een vinger aan de pols te houden. "Over een paar maanden gaan we weer in gesprek met Primark. Ook verlenen ze ons toegang tot het personeel."

De FNV-bestuurder is positief gestemd door het gesprek. "Primark heeft op al onze kritiekpunten maatregelen toegezegd. De bereidheid is aanwezig bij de keten."

Misstanden

De regionale omroep RTV Noord publiceerde twee weken geleden over de misstanden bij de Primark aan de Westerhaven in Groningen. John Kerstens heeft met PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken daarop Kamervragen gesteld. Ook wilden de twee Kamerleden dat er inspecties gedaan zouden worden bij de Primark in Groningen. 

"We zijn geschrokken en teleurgesteld door het nieuws van deze beschuldigingen, en we nemen deze zeer serieus", schrijft Primark. Ook laat de keten weten donderdag met Kamerlid Kerstens te spreken

Primark heeft op dit moment zestien filialen, waar circa 4.800 mensen werkzaam zijn.