AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs sloot maandag met een krappe ,16 procent winst op een AEX-stand van 492,94 punten: een stijging van 0,78 punten. Het slot verhulde echter dat de koers overdag aardig had gepiekt.


Bekijk de video

De graadmeter AEX was rond het middaguur even naar 497,12 punten geklommen, bijna 1 procent hoger dan de dag ervoor. Zonder aanwijsbare reden stegen ABN Amro, ING, Forti, Philips en KPN. Maar in de middag verdampte bijna alle winst.

De koersen op de beurs in Amsterdam dreven volgens een analist wat stuurloos rond, omdat echt bedrijfsnieuws ontbrak en het toonaangevende Wall Street was gesloten wegens Memorial Day. Grote stijgers of dalers waren er niet.

Wolters Kluwer was nog het beste aandeel van de dag met een groei van 1,34 procent naar 21,99 euro, als gevolg van twee recente overnames. Technologiebedrijf ASML ging ook omhoog (1,18 procent naar 21,45 euro), omdat op de beurs het praatje ging dat het bedrijf best goede vooruitzichten heeft.

MidKap

De minder verhandelde fondsen in de AMX-graadmeter, verging het globaal hetzelfde. Vooruitlopend op een analistenbijeenkomst was CSM de grootste stijger met 3,23 procent naar 26,19 euro. Daarentegen waren Draka en Ordina de sterkste zakkers; deze fondsen kreunen nog onder tegenvallend nieuws van vorige week.

Op de lokale markt lag de handel in Smit Internationale de hele dag stil. Aanleiding was een misverstand tussen Euronext en het sleep- en takelbedrijf over het ex-dividend gaan van het aandeel. Dat zou afgelopen vrijdag plaatsvinden, maar ging niet door.

Het is nu verplaatst naar dinsdag. Dat betekent dat het dividend, winst voor de aandeelhouder, die dag van de koers wordt afgetrokken.

Europa

Ook voor de meeste andere Europese beurzen viel het stuurloze ronddrijven uiteindelijk positief uit. Zo sloot de CAC-40-index van de beurs in Parijs met een winst van ruim 0,5 procent en stond de DAX-index enkele uren voor sluiting 0,9 procent in de plus.

Handelaren op de beurs in Frankfurt waren goed gestemd doordat het Ifo-instituut meer vertrouwen constateerde onder Duitse ondernemers.

Vodafone

De FTSE, de belangrijkste index van de beurs in Londen, eindigde ,6 procent lager. Dat had mede te maken met te verwachten negatief nieuws uit de Britse telecomsector. Beleggers houden er bijvoorbeeld rekening mee dat Vodafone dinsdag bij de presentatie van zijn jaarcijfers miljardenafschrijvingen zal aankondigen. Het fonds sloot ruim 5 procent lager.

Fiat

Fiat verloor maandag enkele procenten van zijn beurswaarde nadat de Financial Times had onthuld dat banken bevreesd zijn voor de kredietwaardigheid van het Italiaanse autoconcern. Fiat moet volgens hen snel verliesgevende bedrijfsonderdelen gaan verkopen.

Op de valutamarkten veranderde weinig. Tegen het eind van de middag noteerde de euro 0,9210 dollar, evenveel als in de ochtend en vrijdagmiddag. Ten opzichte van het pond sterling verloor de Europese munt minimiem. De euro nam in waarde af van 0,6325 pond tot 0,6320 pond.