ROTTERDAM - Een sterke stijging van het aantal rechtshulpverzoeken, krapte op de arbeidsmarkt en een groot verloop onder de eigen juristen zijn de problemen waarmee Interpolis te kampen heeft. De verzekeringsmaatschappij denkt de oplossing gevonden te hebben in een driejarige opleiding voor een deel van haar juristen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Polishouders van de verzekeringsmaatschappij hebben het afgelopen jaar veel meer verzoeken tot rechtshulp ingediend. Het bedrijf spreekt van een trend die in de hele branche is waar te nemen. Zaken waarvoor de eigen juristen geen tijd kunnen vrijmaken, besteedt Interpolis uit aan advocatenkantoren. Om deze kosten te drukken, is de maatschappij met de Erasmus Universiteit in zee gegaan.

Daarnaast zegt Interpolis last te hebben van de krappe arbeidsmarkt onder juristen. "Het is en blijft moeilijk om aan kwalitatief goede mensen te komen en het verloop onder medewerkers die nog maar een aantal jaren bij ons werken, is groter dan wij wenselijk vinden," aldus G. van Laarhoven, directeur van de afdeling rechtsbijstand van Interpolis.

De Tilburgse verzekeraar hoopt met het initiatief ook het imago van werkgever op te poetsen. De opleiding voor dertig juristen, die allen in dienst zijn van Interpolis, start in september. Zij krijgen elk jaar veertig uur hoorcollege.

Volgens de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit, die wel vaker kort lopende cursussen van een paar dagen organiseert, is het niet eerder voorgekomen dat een bedrijf een opdracht voor dergelijk langdurige opleiding heeft verstrekt.