AMSTELVEEN - Het blijft onduidelijk hoeveel Nederlandse banen de - sinds 7 mei gerealiseerde - fusie tussen de computerconcerns Hewlett-Packard en Compaq gaat kosten. Wereldwijd moeten circa 15.000 banen verdwijnen. De nieuwe directeur van HP Nederland, E. van der Meijden, zei maandag nog geen concreet cijfer te kunnen geven.

Tijdens een presentatie over 'het nieuwe HP' op het HP-hoofdkantoor in Amstelveen gaf Van der Meijden wel aan dat de overlapping in Nederland vooral in de managementfuncties zit. "Voor één afdeling zijn geen twee managers nodig. Ook kan er maar één algemeen directeur zijn." Voor de fusie was Van der Meijden algemeen directeur van Compaq Nederland. Het is nog niet bekend waar de voormalige HP-directeur D. Westerveld naar toe gaat.

Op 1 september moet duidelijk zijn wie welke functie heeft. Bij de start van het nieuwe fiscale jaar op 1 november moet de integratie van beide bedrijven zijn voltooid. "We gaan de organisatie laag voor laag invullen en bij elk deel vragen we de ondernemingsraden om advies." Dit zogeheten paraplu-advies is een bewuste keuze: "Als je een groot plan moet maken, ben je maanden verder en kun je tussentijds niets doen."

In het algemeen verwacht Van der Meijden circa 20 procent te kunnen besparen in de kosten. "Ik denk daarbij niet zozeer aan personeelskosten, maar bijvoorbeeld aan marketinguitgaven."