De vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao in de schoonmaakbranche. De lonen van zo’n 120.000 schoonmakers stijgen tussen 1 januari 2017 tot 1 januari 2019 met in totaal 3,75 procent.

Verder gaat de eindejaarsuitkering voor dit jaar iets omhoog van 2,2 procent naar 2,4 procent, zo melden CNV en FNV vrijdag. 

De loonstijging van 3,75 procent bestaat uit drie momenten waarop de beloning omhoog gaat. Vanaf 1 juli dit jaar stijgt het loon met 2 procent, vanaf 1 januari volgend jaar is er een loonstijging van 0,75 procent gevolgd door nog een toename van 1 procent op 1 juli 2018.

"We willen genoeg inkomen om voor onze gezinnen te kunnen zorgen. Daar strijden we al jaren voor en het komt nu weer iets dichterbij", zegt Khadija Thahiri, president van FNV Schoonmaak. "Ook krijgen schoonmakers meer zekerheid doordat de verschillen tussen vaste en tijdelijke krachten kleiner worden."

Drie jaar geleden 

De vorige cao-onderhandelingen in de branche, drie jaar geleden, zorgden nog voor een hoop gedoe. Toen legden veel schoonmakers onder meer bij de NS en op Schiphol het werk neer. Door de acties kregen reizigers te maken met vervuilde stations en vieze treinen.

Dit keer waren dat soort acties niet nodig, stelt onderhandelaar Jan Kampherbeek van vakbond CNV. ''De vorige keer hadden we een driejarige cao afgesloten. De tussenliggende jaren hebben we gebruikt om vaker met de werkgevers te praten'', zo verklaart hij.