Het lukt de gemeente Rotterdam beter dan de drie andere grote steden om mensen uit de bijstand te houden. 

Het aantal mensen met zo'n uitkering steeg daar vorig jaar met 1,7 procent, terwijl het percentage in Amsterdam, Den Haag en Utrecht gemiddeld op 8,6 procent ligt. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van de Monitor Werkgelegenheid.

''De gemeente stort jaarlijks 550 miljoen euro op de rekeningen van mensen in de bijstand'', aldus de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Sociale Zaken) vrijdag in een interview met de krant.

''Anders gezegd: van iedere 7 euro die we uitgeven, gaat er één naar een bijstandsuitkering. Ik vind het mijn taak daar werk van te maken en die mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid.''

Nieuwe baan 

De wethouder van Leefbaar Rotterdam stelde zichzelf bij zijn aantreden in 2014 ten doel om binnen vier jaar 12.000 mensen naar werk te begeleiden.

In de gemeente wordt bijvoorbeeld geprobeerd om te voorkomen dat mensen in de bijstand raken door snel een nieuwe baan te vinden voor mensen in de WW. Personen die een "korte afstand tot de arbeidsmarkt" hebben, moeten zich beschikbaar stellen voor andere werkzaamheden voor twintig uur per week. De afschrikwekkende werking zou zorgen voor een fors lagere instroom.