ZOETERMEER - Om de veiligheid in de samenleving te helpen vergroten, is de politievakbond NPB bereid agenten eventueel weer veertig uur per week te laten werken. Dat heeft voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politie Bond (NPB) maandag gezegd. Agenten hebben nu een 36-urige werkweek.

Eerder ging de bond akkoord met een vrijwillige tijdelijke verlenging naar 38 uur. Ongeveer de helft van de agenten maakt gebruik van de kans om langer te werken, aldus Van Duijn.

De langere werkweek moet voorkomen dat vacatures niet kunnen worden opgevuld, vindt Van Duijn. "Als de economie weer aantrekt, wordt het nog moeilijker kandidaten te vinden", zegt de voorzitter. Hij gaat ervan uit dat het kabinet voldoende geld beschikbaar stelt voor een uitbreiding.

De bond stelt wel voorwaarden aan de eventuele 40-urige werkweek. Zo is het nodig dat bepaalde afspraken in de huidige CAO worden nagekomen, wat volgens Van Duijn nog niet is gebeurd. Het gaat om omgangsvormen, loopbaanbegeleiding, stressreductie en de kwaliteit van de uitrusting.

Volgens Van Duijn is een discussie over langere werkweek nog niet aan de orde. "Door dit onderwerp zelf aan te kaarten, geven we aan dat we het niet per definitie afwijzen." Hij meent dat het onderwerp in 2004 aan de orde kan komen.