DEN HAAG - Schoolkantines zijn een groeimarkt voor cateraars. Vorig jaar hebben contractcateringbedrijven hun omzet het meeste zien toenemen in het onderwijs. Volgens brancheorganisatie Veneca is in 2001 de omzet van cateraars in dit segment met 59 procent gestegen tot 64 miljoen euro.

Dat heeft Veneca maandag bekendgemaakt tijdens een presentatie over de marktontwikkelingen van vorig jaar. De totale omzet van de dertien contractcateraars die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie, is in 2001 met 12,7 procent gegroeid naar ruim ,2 miljard euro.

De bedrijfskantines en het verzorgen van diners en hapjes voor ondernemingen vormen de belangrijkste markt voor cateraars. In de bedrijfscatering steeg de omzet met 10,8 procent naar 1,1 miljard euro. In geld uitgedrukt is deze stijging van 106 miljoen euro de grootste in de branche.

Het aantal werknemers en locaties waarmee de cateringbedrijven werken, is in 2001 nagenoeg gelijk gebleven. In totaal verzorgden de cateraars op een kleine 5000 locaties elke werkdag ruim 2 miljoen maaltijden met 19.167 vaste medewerkers. Ruim tweederde van de werknemers werkt op basis van een deeltijdcontract en ruim 77 procent is vrouw. Daarnaast neemt het aantal flexibele contracten toe volgens Veneca.