De aandeelhouders van DELTA zijn officieel akkoord gegaan met een verkoop van de consumententak van DELTA, DELTA Retail, aan investeringsfonds EQT.

Eerder hadden de aandeelhouders, Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland, al in vergaderingen het groene licht gegeven voor een verkoop van het onderdeel.

EQT betaalt 488 miljoen euro voor DELTA Retail dat de merknamen DELTA en Zeelandnet behoudt. De tak van DELTA die energie produceert en handelt in energie zal vanaf maart verder gaan onder de naam Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM).

De verkoop van de retailtak is onderdeel van een eerder aangekondigde herstructurering van DELTA. Tot voor kort ondersteunden de stabiele inkomsten uit het netwerkbedrijf de onderneming financieel, maar DELTA is wettelijk verplicht die activiteiten af te splitsen. Het bedrijf heeft daar tot 1 juli dit jaar de tijd voor.

Verplichte splitsing 

"De ontwikkelingen in de energiemarkt en de verplichte splitsing maken het noodzakelijk om te herstructureren en onderdelen te verkopen", aldus Gerard Uytdewilligen, directeur van DELTA NV.

"Maar in dit scenario, dat goed uitpakt voor zowel DELTA NV als de betrokken medewerkers, kan dit Zeeuwse bedrijf verder bouwen aan de toekomst. Dat is positief."