ABN stopt financiering bedrijf omstreden oliepijp North Dakota
De bank gaat in gesprek met de onderneming en zal daarbij mededelen het bedrijf niet meer te willen financieren, zo bevestigde een woordvoerder woensdag na berichtgeving van radiozender BNR.
Het gaat om een lening van naar verluidt 45 miljoen dollar, aan Energy Transfer Equity (ETE). Dat is het moederbedrijf van Energy Transfer Partners (ETP), een van de ontwikkelaars van de pijplijn.
De geplande route van de Dakota Access Pipeline loopt via het grondgebied van de indianenstam. Tegenstanders van de pijplijn vrezen vervuiling van het drinkwater en olielekkages.
Geen oplossing
ABN Amro had eerder al aangegeven het bedrijf alleen nog te financieren als er wat betreft de oliepijp een oplossing gevonden zou worden die ook aanvaardbaar is voor de indianen. Inmiddels is gebleken dat hiervan geen sprake is, aldus de zegsman van de bank.
De bank zegt sinds afgelopen najaar gesprekken te hebben gevoerd met ETE.
Investering ING
ING houdt vast aan haar investering van 120 miljoen dollar in de pijp, liet een woordvoerder woensdag weten. ING-topman Ralph Hamers stelde eerder deze maand in een reactie dat zijn bank juridisch is gebonden aan de lening.
De bank probeert volgens hem wel zo veel mogelijk druk uit te oefenen op de klant om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden worden gehoord. ING wil zelf in de komende weken ook in gesprek met de betrokken indianenstam om de bezwaren te horen.
Alternatieve route
Het US Army Corps of Engineers, een adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, heeft eind 2016 besloten geen toestemming te geven voor de aanleg van een paar kilometer pijplijn door het reservaat. Voor de Dakota Access Pipeline moest daarom worden gekeken naar een alternatieve route.
President Donald Trump heeft onlangs juist twee presidentiële besluiten genomen die de aanleg van de pijplijn moet versnellen. De geplande route van de pijplijn loopt van North Dakota via Illinois naar de zuidkust van de VS.
