AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben maandag na aarzelende openingen de weg omhoog gevonden. Aan het einde van de ochtend stonden alle toonaangevende indices in de plus. In Amsterdam noteerde de AEX-index 3,85 punten (0,78 procent) hoger op ,01.

Een handelaar omschreef de stemming op het Damrak als "heel rustig". Amsterdam kon niet varen op Wall Street, dat maandag gesloten blijft wegens Memorial Day. Ook richtinggevend bedrijfsnieuws bleef uit. "Het belooft een flauwe dag te worden", aldus de handelaar.

De AEX-index werd zonder aanwijsbare reden mede gedragen door financiële waarden als ABN Amro, ING en Fortis. Ook technologiefondsen als Philips en KPN deden goede zaken. Chipmachinefabrikant ASM Lithography pakte zelfs een winst van bijna 3 procent op 21,80 euro. Traditionele fondsen als Ahold, Heineken, Buhrmann en TPG, leverden daarentegen in.

De MidKap-index, waaraan middelgrote fondsen een notering hebben, profiteerde niet mee van het lichte optimisme en viel 0,35 procent terug naar 502,65 punten. Daar leed automatiseerder Ordina met een daling van 5,4 procent op 8,80.

Op de lokale markt lag de handel in Smit Internationale de hele dag stil. Aanleiding was een misverstand tussen Euronext en het sleep- en takelbedrijf over het ex-dividend gaan van het aandeel. Dat zou afgelopen vrijdag plaatsvinden, maar ging niet door. Het is nu verplaatst naar dinsdag. Dat betekent dat het dividend, winst voor de aandeelhouder, die dag van de koers wordt afgetrokken.

Alleen Londen deed het slechter dan Amsterdam. De FTSE-index klom 0,2 procent. De Duitse DAX-index dikte 1,4 procent aan. Op de beurs van Parijs steeg de CAC-index eveneens 1,4 procent.

De stemming op de beurzen werd positief beïnvloed door het nieuws dat de Ifo-index voor het ondernemingsklimaat in West-Duitsland is gestegen van 90,5 in april tot 91,5 in mei. De meeste analisten hadden een vrijwel onveranderd cijfer of een daling verwacht.

Op de valutamarkten stond de koers van de euro aan het eind van de ochtend op 0,9205 dollar in vergelijking met een slot van 0,9215 afgelopen vrijdag. De notering van de euro tegenover het pond sterling zakte licht van 0,6325 naar 0,6320 pond.