Scheepsbouwconcern Damen grijpt in bij drie van zijn Nederlandse bedrijfsonderdelen. Het bedrijf schrapt de komende maanden in totaal circa 150 banen, bij Shiprepair Rotterdam, Shiprepair Van Brink en Shiprepair Vlissingen.

De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig vanwege aanhoudende verslechterde marktomstandigheden op het gebied van scheepsreparatie, meldt Damen woensdag. Er zullen vaste banen verdwijnen in alle lagen van de organisatie. In de afgelopen twee jaar is het aantal opdrachten uit olie- en gasgerelateerde sectoren sterk teruggelopen. 

De situatie is vooral te wijten aan de lage olieprijzen. Daardoor wordt er door veel reders fors minder geïnvesteerd in het laten opknappen van schepen die al in de vaart zijn. Damen is er niet in geslaagd dit gat met andere werkzaamheden te dichten.

Niet positief

Het bedrijf stelt dat de verwachtingen voor de korte en lange termijn "niet positief zijn". "Er is geen herstel in zicht voor grondstofprijzen in het algemeen en olie- en gasprijzen in het bijzonder", waarschuwt Damen.

De onderneming is van plan de reorganisatie voor de zomer af te ronden. Het bedrijf is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de maatregelen de positie van Damen in de wereldwijde markt voor scheepsrepratie zal versterken.

Forse ingreep

Vakbondsbestuurder Piet Verburg van CNV spreekt van een "forse" ingreep. "Dit betekent dat ongeveer een op de drie medewerkers van de getroffen vestigingen zijn baan verliest", benadrukt hij. De bonden gaan binnenkort met de onderneming in gesprek over de reorganisatie.

Damen is een groot internationaal actief bedrijf, met in totaal 33 scheeps- en reparatiewerven en wereldwijd ongeveer negenduizend werknemers.

Damen is niet het enige bedrijf in de offshoresector die een reorganisatie heeft aangekondigd. Heerema schrapte vorig jaar een kleine 350 arbeidsplaatsen in Nederland. En de scheepswerven IHC en Keppel Verolme streepten samen meer dan vijfhonderd banen weg.