Institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars zouden graag meer geld investeren in huurwoningen in de vrije sector. Door een structureel gebrek aan woningen blijft een hoop geld op de plank liggen.

Dat meldt vastgoedbelegger Syntrus Achmea dinsdag.

De vastgoedinvesteerder wist afgelopen jaar een recordaantal van 3.131 woningen te verwerven, veelal door nieuwbouwprojecten. Syntrus had graag nog meer woningen aan de portefeuille toegevoegd, maar die waren niet voorradig.

Volgens Syntrus hadden institutionele beleggers afgelopen jaar in totaal 5,5 miljard euro klaarliggen voor de woningmarkt. Daarvan bleef 1 miljard euro onbenut. Dit jaar is 6 miljard euro beschikbaar. Vrije sector huurwoningen worden alom gezien als veilige investering met een goed rendement voor de langere termijn.

Syntrus zelf hoopt dit jaar andermaal minstens drieduizend woningen aan de portefeuille toe te voegen.

Schaarste

Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield ziet schaarste als grootse risico voor vastgoedbeleggers in het algemeen. Naast woningen in de vrije sector geldt dit ook voor bijvoorbeeld kantoren en winkels. Beleggers zullen door het gebrek aan beleggingsproducten in toenemende mate de verwachte groei niet realiseren, verwacht het bureau.

Al sinds het derde kwartaal van 2015 is het vertrouwen van beleggers in Nederlands vastgoed aanhoudend hoog, benadrukt de vastgoedadviseur op basis van zijn kwartaalrapport. Daaruit blijkt ook dat beleggers zich steeds meer zorgen maken over de renteontwikkeling en daarmee het rendement.

Deze zorgen worden volgens Cushman & Wakefield mogelijk gevoed door de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten en de op handen zijnde harde Brexit.