Klassieke veredeling valt volgens EU-lidstaten niet onder patentrecht

Kruisingen en andere klassieke manieren om planten te veredelen vallen niet onder het patentrecht. Anderen mogen zulke nieuwe plantenrassen vrij gebruiken om verder te veredelen, vinden de lidstaten van de Europese Unie.

De uitspraak van maandag is een steun in de rug voor Nederland, dat hier al jaren voor pleit.

Het Europese Octrooibureau besloot in 2015 dat ook sommige kruisingen van fruit en groenten door octrooi kunnen worden beschermd. De Europese Commissie, en nu ook de lidstaten, vinden echter dat het bureau de EU-regels verkeerd uitlegt. Het bureau gaat nu nog eens naar de richtlijn kijken, naar verwachting in het voorjaar.

Nederland telt veel veredelingsbedrijven die veel hinder ondervinden van het patentrecht op klassieke veredelingstechnieken.

Succes

Branchevereniging voor bioboeren Bionext is verheugd met de uitspraak. "Dit is echt een succes voor alle burgers, maatschappelijke organisaties en politici die zich gezamenlijk inzetten om een einde te maken aan patenten op onze voedselgewassen", aldus woordvoerster Maaike Raaijmakers.

Bionext houdt wel een slag om de arm, omdat de uitspraak nog moet worden omgezet in wetgeving. ''Reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen."

Lees meer over:
Tip de redactie