Schiphol minder duur dan meeste concurrenten

Schiphol is voor luchtvaartmaatschappijen goedkoper dan de meeste van zijn directe concurrenten in het buitenland.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M).

SEO heeft de totale kosten van elf luchthavens naast elkaar gelegd. Daarbij zijn niet alleen de havengelden meegewogen, maar ook de kosten van de luchtverkeersleiding en allerlei overheidsheffingen. Van de onderzochte luchthavens is alleen Istanbul aanzienlijk goedkoper dan Schiphol.

De luchthaven van Dubai is qua kosten te vergelijken met die van Amsterdam. Londen Heathrow is veruit het duurst. Daar zijn luchtvaartmaatschappijen bijna 3,5 keer zo veel kwijt als op Schiphol. Ook Frankfurt, Parijs en Madrid zijn flink duurder.

Grote vliegtuigen

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat Schiphol relatief goedkoop is voor grote vliegtuigtypen. "Dit hangt voor een belangrijk deel samen met de hoge tarieven in de passagiersbelastingen voor intercontinentaal vliegende passagiers op andere luchthavens", aldus de onderzoekers.

De Londense en Duitse luchthavens zijn vanwege die belastingen juist relatief duur voor grote vliegtuigtypen.

Positie

Schiphol laat weten blij te zijn met de cijfers. ''De onderzoeksresultaten bevestigen de sterke positie van de luchthaven in een flink concurrerende markt waar de ontwikkelingen razendsnel gaan'', aldus het luchthavenbedrijf.

Voor het onderzoek is Schiphol vergeleken met luchthavens in Parijs (Charles de Gaulle, Frankfurt, Londen (Heathrow en Gatwick), Brussel, Madrid, München, Zürich, Dubai en Istanbul (Atatürk).

Lees meer over:
Tip de redactie