Britse regering beboet 350 bedrijven om onderbetaling personeel

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft deze week 350 bedrijven op een zwarte lijst geplaatst, omdat ze hun personeel te weinig betalen.

De bedrijven worden met naam en toenaam genoemd, schrijft de Britse krant The Guardian. Het gaat onder meer om kapperszaken, hotels, verzorgingstehuizen en winkels. In totaal werden 15.500 werknemers minder betaald dan het minimumloon van 7,20 pond per uur.

Modeketen Debenhams voert de lijst aan: bij dat warenhuis werden bijna twaalfduizend werknemers onderbetaald. In een reactie spreekt het bedrijf van een "technische fout bij de payrollsystemen".

De overheid dwingt de bedrijven om in totaal bijna 1 miljard pond (1,2 miljard euro) terug te betalen aan de betreffende werknemers. Daar bovenop komen nog boetes met een totale waarde van 800 miljoen pond (940 miljoen euro).

Volgens The Guardian hadden de werkgevers allerlei smoesjes om hun werknemers te weinig te betalen. Zo werden fooien gebruikt om het loon aan te vullen tot het wettelijk minimum en moesten werknemers hun eigen werkkleding en kerstfeest betalen van hun salaris.

Het 'naming en shaming'-systeem met de zwarte lijst bestaat sinds 2013. Sinds dat jaar heeft de Britse overheid nu in totaal ruim duizend bedrijven publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Lees meer over:
Tip de redactie