WASHINGTON - De Amerikaanse regering is druk op zoek naar documenten die aanwijzingen bevatten over haar contacten met het failliet gegane energieconcern Enron.

De ongeveer 2000 medewerkers van het Witte Huis is opgedragen alle materiaal boven water te halen dat met het energieconcern te maken heeft. De documenten moeten voor eind van mei worden overhandigd, zo heeft Witte-Huismedewerker Alberto Gonzalez laten weten.

De maatregel vloeit voort uit een dagvaarding die een Senaatscommissie enkele dagen geleden stuurde naar de burelen van president Bush en vice-president Cheney. Nog niet eerder heeft het Congres van een dergelijke procedure gebruik gemaakt. De commissie wil weten of de overheid het failissement van Enron, het grootste in de geschiedenis, had kunnen voorkomen.

Nu al is duidelijk dat er veel meer contacten tusen de regering en Enron zijn geweest dan de regering heeft doen geloven, aldus Joseph Lieberman, voorzitter van de Senaatscommissie. Lieberman zei verder blij te zijn met de medewerking die de regering verleent.

Het financiële schandaal rond Enron lijkt meer en meer richting de politiek te verschuiven. Enron heeft de verkiezingscampagne van Bush gesponsord en ook nauwe banden gehad met de vorige regering. Het concern had ook bemoeienis met het beleid inzake de liberalisering van de energiemarkt.