HILVERSUM - Het amusementsbedrijf Endemol heeft een opvolger aangewezen voor mediaondernemer John de Mol. De onderneming maakte woensdag bekend dat de Brit Peter Bazalgette de nieuwe creatief directeur wordt. Die functie had De Mol tot 1 mei dit jaar.

Bazalgette is sinds 2002 de topman van de Britse tak van Endemol. Daarvoor was hij bij dit bedrijf als creatief directeur actief. Op zijn naam staat volgens Endemol een lange lijst van programmaconcepten voor televisie, waaronder het in Nederland bekende In Holland staat een huis.

Buitenlanders

Endemol maakte ook de benoeming bekend van Tom Barnicoat, eveneens een Brit. Hij volgt directeur operationele zaken Ronald Goes op, die heeft aangegeven eind dit jaar te vertrekken.

Het Endemol-bestuur bestaat door de nieuwe benoemingen straks uit meer buitenlanders dan Nederlanders. Eigenaar Telefónica bracht eind vorig jaar een vertrekronde van prominente bestuurders als Aat Schouwenaar en John de Mol op gang door plotseling een Spanjaard, Joaquín Agut Bonfills, als bestuursvoorzitter aan te wijzen.

Buitenbeentje

Telefónica kocht in 2000 Endemol voor 5,5 miljard euro. De belangrijkste activiteit van het Spaanse concern is evenwel telecommunicatie. Endemol is altijd een buitenbeentje gebleven. Geregeld steken geruchten de kop op dat Telefónica onderhandelt over verkoop van het voormalige paradepaardje van John de Mol en Joop van den Ende.