NEW YORK - De aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York zijn deze week vooral gedaald. Ook vrijdag leed Wall Street onder een negatief sentiment. De Dow-Jonesindex zakte 111,82 punten (1,1 procent) tot 10.104,26 punten en de Nasdaq-index ging 2,1 procent achteruit op 1661,49 punten.

Over de hele week verloor de Dow 2,4 procent en de Nasdaq-index ,5 procent. De week werd gedomineerd door de dreiging van nieuwe terroristische aanslagen. Afgelopen zondag waarschuwde vice-president Dick Cheney daarvoor, en ook beurshandelaren konden deze waarschuwing niet uit hun hoofd zetten gezien de beursmalaise na 11 september.

Zorgen over de Amerikaanse economie speelden de beurs eveneens parten. Vrijdag bleek bijvoorbeeld dat het economische herstel in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal niet zo krachtig is geweest dan verwacht.

Beleggers zijn daardoor niet gerust op een terugkeer van flinke winsten in het Amerikaanse bedrijfsleven. Met name computer- en chipaandelen, die in sterke mate van de conjuncturele golfbewegingen afhankelijk zijn, gingen in de verkoop.

Het ministerie van Handel maakte in zijn tweede raming bekend dat de groei is uitgekomen op 5,6 procent, iets minder dan de 5,8 procent die eerder was berekend. Analisten hadden gehoopt op een opwaartse herziening naar 6 procent.

Dramatisch

In de Dow-Jonesindex gingen vrijdag bijna alle dertig fondsen omlaag. Alleen Home Depot en Eastman Kodak bleven dit lot bespaard. Home Depot steeg voor het eerst in drie dagen (plus 1,2 procent), nadat dinsdag de eerstekwartaalcijfers van de doe-het-zelfketen dramatisch waren ontvangen.

De meeste aandacht was echter gericht op Tyco International. Dit aandeel was een van de meestverhandelde aandelen op Wall Street door geruchten over een miljardenbod van Lehman Brothers op de financiële tak van het conglomeraat.

The Wall Street Journal meldde echter vrijdagavond dat het bod alweer is teruggetrokken en van de koerswinst van 6 procent voor Tyco bleef nadien een verlies van ,75 procent over.

De euro ging in New York de week uit op een koers van 0,9210 dollar. Vrijdagmiddag noteerde de munteenheid in Amsterdam 0,9215 dollar.