UTRECHT - Bankverzekeraar Fortis heeft met zijn dagelijkse activiteiten in het derde kwartaal aanzienlijk meer verdiend dan in dezelfde periode vorig jaar. De zogeheten operationele winst kwam 34 procent hoger uit op 676 miljoen euro, zo maakte de Belgisch-Nederlandse onderneming woensdag bekend.

De resultaten liggen boven de verwachting van analisten. Die gingen uit van een winst tussen de de 556 miljoen en 633 miljoen euro. Fortis heeft deze winsttoename vooral te danken aan lagere kosten, minder voorzieningen voor slechte leningen en sterke resultaten van zijn bankactiviteiten. Bankieren leverde een operationele winst op van 432 miljoen euro, vergeleken met 244 mijoen euro een jaar eerder.

Bij de verzekeringstak daalde het resultaat van 299 miljoen euro tot 265 miljoen. Dat werd grotendeels veroorzaakt doordat Fortis vorig jaar zijn verzekeringsactiviteiten in de Verenigde Staten heeft verkocht.

Tegenover het goede operationele resultaat staat een daling van de nettowinst. Die kwam uit op 638 miljoen euro, 6 procent minder dan een jaar geleden. De afname werd vooral veroorzaakt door koersdalingen op de aandelenbeurs.