Winkelketen Phone House vraagt faillissement aan
Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend.
Het gaat om de bv's The Phone House Netherlands B.V., The Phone House Retail B.V. en Typhone E-concepts B.V.. Daaronder vallen het hoofdkantoor in Amersfoort, zeventig eigen winkels en enkele webwinkels. Er werken 806 mensen bij het bedrijf.
De 74 franchisevestigingen van Phone House worden overigens niet door het faillissement geraakt. Voorlopig blijven alle winkels van Phone House open. Er zijn twee curatoren aangesteld die de mogelijkheden van een doorstart van de keten onderzoeken.
Onvoldoende
Het bedrijf zag naar eigen zeggen de resultaten "onvoldoende verbeteren", ondanks kostenbesparingen, een integratie van online en offline verkoopkanalen en investeringen in onder meer een nieuw winkelinterieur.
Zo kondigde het bedrijf in juli 2014 aan 50 van de toen nog 170 winkels te sluiten en banen te schrappen bij het hoofdkantoor. Daarbij gingen ongeveer tweehonderd arbeidsplaatsen verloren.
"De omzet staat onder druk als gevolg van directe concurrentie van de telecomoperators alsmede toepassing van de Wet op het financieel toezicht waardoor het aanbieden van 'gratis' telefoons bij een abonnement ernstig wordt beperkt", aldus het bedrijf.
Daarmee doelt het bedrijf op de strengere regels rondom de verkoop van mobiele telefoons in combinatie met een verplicht abonnement. In dat geval mogen telecomaanbieders geen rente of andere kosten in rekening brengen voor het telefoonkrediet.
Vergoedingen
"Naast teruglopende verkopen kreeg Phone House te maken met lagere vergoedingen vanuit de telecomoperators. Hierdoor liepen de resultaten van de onderneming snel terug."
Het bedrijf is sinds eind jaren negentig in Nederland actief. De onderneming maakte toen nog deel uit van Carphone Warehouse. Phone House werd in 2015 verkocht aan aandeelhouders van Optie1.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
Animatie door in60seconds