PARIJS - De luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar 2004-2005 een nettowinst geboekt van 296 miljoen euro. Dat was vorig jaar nog 189 miljoen euro.

Het betere resultaat is voor een groot deel te danken aan het succes van de fusie. Dat heeft Air France-KLM woensdag bekendgemaakt. De omzet kwam uit op 9,5 miljard euro tegenover 8,7 miljard vorig jaar.

Aanvankelijk ging de luchtvaartcombinatie uit van een kostenbesparing na vijf jaar van 480 miljoen euro. Dat bedrag heeft de groep nu verhoogd naar 580 miljoen euro. Een van de grote voordelen is dat beide maatschappijen elkaars tickets verkopen. Bovendien kiezen meer passagiers voor Air France-KLM omdat de vluchten in het netwerk beter op elkaar aansluiten.

Vooral KLM profiteert van het samengaan van beide luchtvaartmaatschappijen. Het Nederlandse onderdeel van de combinatie heeft er dankzij de fusie zestig miljoen potentiële Franse passagiers bijgekregen. Air France boort dankzij KLM de Nederlandse markt aan.

Het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar vervoerde de luchtvaartcombinatie 7,7 procent meer passagiers. Het bedrijf schroefde de capaciteit met 6,5 procent op.

De dure brandstof speelde het concern parten. In het tweede kwartaal was Air France-KLM 32,8 procent meer kwijt aan kerosine (704 miljoen euro). Door vooraf brandstof in te kopen, bespaarde de onderneming wel 90 miljoen euro.