Aandeelhouders PostNL en ING schieten boekhandel Bruna te hulp. De bedrijven zouden spreken van een "onaanvaardbare verslechtering" van de financiële positie van de keten.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) op basis van Bruna's jaarverslag over 2015. 

Een woordvoerder van Bruna bevestigt dat aandeelhouders PostNL en ING extra geld inleggen voor de winkelketen. Bruna kan een beroep doen op de vrije kaspositie van het moederbedrijf Postkantoren BV. Als dit niet toereikend is, kan de keten ook gebruikmaken van een overbruggingskrediet van 5 miljoen euro van ING. 

Met de hulp van de aandeelhouders zou de boekwinkel tot april volgend jaar aan de financiële verplichtingen moeten kunnen voldoen.

Tegenvallende bestedingen door consumenten zou de belangrijkste oorzaak van de problemen zijn. Ook leveren de online activiteiten nog te weinig op, terwijl de boekhandel daar wel flink in investeert.

Vertrouwen

Bruna spreekt tegen dat er sprake is van acute financiële problemen. Volgens de woordvoerder heeft het bedrijf "goede moed en vertrouwen in de toekomst", omdat de winkels "nog steeds goede omzetten draaien" en profiteren van het economische herstel.

De keten draait wel verlies, "omdat er een iets te rooskleurig beeld is geweest van processen waar investeringen in zijn gedaan". "Het deed er langer over om te renderen", aldus de woordvoerder.

Het gaat dan onder meer om investeringen in online, de tijdschriftendienst Bliyoo, automatisering, IT en een reorganisatie waarbij een deel van de taken van Bruna is uitbesteed.

Verlies

Bruna leed in 2015 een verlies van 7 miljoen euro. De cijfers over 2016 worden nog opgesteld. De woordvoerder laat weten dat dit nog wel rode cijfers zullen zijn, maar dat het verlies kleiner is uitgevallen dan in 2015. Ook voor 2017 wordt nog geen winst verwacht.

Volgens de zegsvrouw wordt er hard gewerkt aan plannen om de keten winstgevend te maken. Ze kon daar nog geen verdere details over geven.

CNV-bestuurder Martijn den Heijer reageerde geschrokken. ''Ik dacht dat we de grootste klappen nu wel gehad hadden bij boekverkopers'', zo zei hij. Daarbij verwees de vakbondsman onder meer naar het faillissement van Polare in 2014. Den Heijer wil nog niet meteen van het ergste uitgaan, maar stelt komende tijd wel een vinger aan de pols te houden bij Bruna.