De Nederlandse economie is in 2016 met 2,1 procent gegroeid, de sterkste groei sinds 2007. In het vierde kwartaal van 2016 bedroeg de groei 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend op basis van een eerste berekening. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal met 2,3 procent.

Het is het elfde kwartaal op rij dat de Nederlandse economie groeit. In het derde kwartaal van vorig jaar werd een groei van 0,8 procent opgetekend.

Bruto binnenlands product

Bestedingen

Consumenten hebben in het vierde kwartaal aanzienlijk meer uitgegeven dan een jaar eerder, meldt het statistiekbureau. Het was de grootste consumptiegroei in negen jaar. Dit komt onder andere doordat de werkgelegenheid aantrekt. De banengroei blijkt op het hoogste niveau in vijf jaar tijd te zijn uitgekomen.

Ook het verdere herstel op de woningmarkt stuwt de bestedingen. In 2016 wisselden ongeveer een vijfde meer woningen van eigenaar dan een jaar eerder. 

Consumenten hebben vooral meer uitgegeven aan kleding, auto's en elektrische apparaten. Door de relatief koude november- en decembermaand hebben ze bovendien aanzienlijk meer gas verbruikt. Daarnaast groeiden de uitgaven aan diensten als horeca, recreatie en cultuur.

Uitvoer

De export van goederen en diensten groeide in het vierde kwartaal iets harder dan in het voorgaande kwartaal. Nederlandse bedrijven hebben aanzienlijk meer chemische producten en aardgas uitgevoerd dan een jaar eerder. Ook werden er meer machines en voedingsmiddelen geëxporteerd. De wederuitvoer, oftewel de uitvoer van eerder ingevoerde producten, groeide harder dan de export van het Nederlandse product.

De uitvoer groeide voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2015 harder dan de invoer. Dit is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de kleinere groei van de invoer. 

Over heel 2016 nam de export met 3,7 procent toe, terwijl de import 3,9 procent hoger uitviel dan in 2015. 

De investeringen gingen in het vierde kwartaal voor het eerst in drie jaar tijd omlaag. Bedrijven staken met name minder geld in vliegtuigen en personenauto's. Dat laatste heeft mogelijk te maken met gewijzigde bijtellingsregels, aldus het statistiekbureau.

Stabiele groei

Nederland is in vier jaar van een economische krimp van 1 procent naar een ''stabiele groei'' van 2 procent gegaan, zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een reactie op de jongste groeicijfers.

Kamp benadrukte dat Nederland het vorig jaar beter heeft gedaan dan de omringende landen. ''Dat was ook nodig, want we hebben wat in te halen", erkende hij. Het economisch herstel in ons land bleef de laatste jaren juist achter, vooral door de harde neergang op de woningmarkt.

Tijd om achterover te leunen is er volgens de minister niet. ''We moeten alert blijven op internationale ontwikkelingen en ons eigen huis op orde houden'', zei hij. Vooral het Britse vertrek uit de EU en het protectionisme van de nieuwe Amerikaanse regering zijn een bron van zorg, omdat de export daardoor kan worden getroffen.

CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot was in het vierde kwartaal 7,3 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS verder. Dit komt vooral door het het hogere gasverbruik voor verwarming en de gestegen productie van elektriciteitsbedrijven.

Het vierde kwartaal was vorig jaar kouder dan een jaar eerder. Vooral november en december waren relatief koud. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 2,7 procent hoger.

Eurozone

De economische groei van de eurolanden is in de laatste drie maanden van vorig jaar gestabiliseerd op 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldde Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag op basis van een nieuwe schatting. 

De groei was daarmee iets beperkter dan de plus van 0,5 procent die onlangs op basis van een eerste raming werd gemeld. De vooruitgang ten opzichte van een jaar eerder was met 1,7 procent ook een fractie lager dan eerder werd gedacht.

De sterkste groei in de eurozone werd gemeten in Litouwen, waar de economie 1,3 procent groter was dan in het derde kwartaal. Onder de grote economieën was Spanje de uitblinker, met een plus van 0,7 procent.