Het is weer lastiger voor werkgevers om vacatures te vervullen. Met de huidige economische vooruitzichten zal daar de komende jaren geen verandering in komen.

Dat meldt het UWV dinsdag op basis van eigen onderzoek. De meeste knelpunten op de arbeidsmarkt doen zich volgens de uitkeringsinstantie voor in de sectoren techniek en ICT.

In de technieksector is er vooral vraag naar onderhoudsmonteurs, elektriciens en loodgieters. De ICT heeft behoefte aan programmeurs met kennis van specifieke programmeertalen, systeemanalisten en -ontwikkelaars.

Zorg

Ook in de bouw, het onderwijs, in specifieke niches op middelbaar, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau en in de zorg is het lastig om vacatures te vervullen.

In die laatste sector zijn er de afgelopen jaren, met name op lage beroepsniveaus, veel banen verdwenen. Nu de arbeidsmarkt in de zorg weer aantrekt, hebben werkgevers problemen om voldoende verpleegkundigen en verzorgenden in de individuele gezondheidszorg te vinden.

In de bouwsector is de toenemende vraag naar personeel vooral te danken aan de aantrekkende huizenmarkt. Er is onder meer vraag naar metselaars en timmermannen.

Aanhouden

Het UWV verwacht dat de personeelsschaarste de komende jaren aan zal houden. Ontwikkelingen als de economische groei, vergrijzing en onvoldoende instroom uit het onderwijs zijn daar debet aan.