AMSTERDAM - Om de financiële problemen binnen uitgeversconcern PCM het hoofd te bieden kan worden gedacht aan het samenvoegen van de Volkskrant met Het Parool. Dat zegt hoofdredacteur P. Broertjes van de Volkskrant.

Broertjes lanceerde zijn idee eerder deze week tijdens een discussie over kranten in De Balie in Amsterdam. Volgens de hoofdredacteur kan Het Parool dan in Amsterdam als een soort stadskatern worden toegevoegd aan de Volkskrant. Daarmee is Het Parool niet langer een landelijke krant. "Maar er zijn meerdere varianten denkbaar. We moeten leren om over deze zaken op een openhartige manier met elkaar te praten. Het komt toch op ons af. Ik heb Het Parool een handreiking willen geven, met als motief de krant te behouden", aldus Broertjes vrijdag in een toelichting.

Hoofdredacteur E. van Gruijthuijsen van Het Parool wijst het idee ten stelligste af. Hij noemt het een 'gotspe' dat een hoofdredacteur van een collega-PCM-krant zich bezighoudt met dergelijke plannen. "Broertjes moet zorgen dat het zijn eigen krant goed gaat. Dit is de fantasie van een hoofdredacteur in moeilijkheden. Met de PCM-leiding is hierover nog nooit gesproken. Ik vind het een vervelende situatie, maar zolang het geen serieus voorstel is, ga ik geen actie ondernemen."

Broertjes erkent dat alleen hijzelf met de gedachte speelt en de PCM-leiding nog niet. Hij heeft geen spijt van zijn opmerkingen, ondanks de reacties die ze hebben uitgelokt. "Ik vind dat je je moet kunnen spiegelen aan bijvoorbeeld de Amerikaanse situatie waar in de New York Times en in The Washington Post stadskaternen zijn toegevoegd onder de noemer Metro. Daar kunnen we van leren. En ik vind het wel grappig dat Van Gruijthuijsen mij een hoofdredacteur in moeilijkheden noemt."

Broertjes stelde in hetzelfde debat ook voor de Zuid-Hollandse kranten Rijn en Gouwe en De Dordtenaar toe te voegen aan het Algemeen Dagblad. Ook die kranten behoren allen tot het PCM-concern.