DEN BOSCH - Wij zijn niet gek, WSW-ers verdienen een goede CAO. Onder dat motto demonstreerden dinsdag duizenden werknemers van sociale werkplaatsen in het hele land in de Brabanthallen in Den Bosch.

De onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over een nieuwe CAO liepen afgelopen zomer vast. Sindsdien is al op diverse plaatsen actie gevoerd. De bijeenkomst dinsdag in Den Bosch was de eerste landelijke actie.

Actie

De demonstratie in Den Bosch was georganiseerd door Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak. Voor een aantal WSW-ers was de reis naar Den Bosch te zwaar. Zij voerden dinsdag aangepast actie in hun eigen werkplaats. Volgens de vakorganisaties is het onaanvaardbaar dat de VNG de bestaande ouderenregeling wil versoberen. Ze eisen bovendien een volledige vergoeding van het woon-werkverkeer en een compensatie voor de stijging van de ziektenkosten.

Tribunaal

Tijdens de demonstratie veroordeelde een speciaal 'tribunaal' de houding van de werkgevers. Volgens FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, een van de belastende getuigen, moet de grote opkomst in Den Bosch een signaal zijn voor de werkgevers. Hij benadrukte dat de eisen van de werknemers alleszins redelijk zijn. "We gaan door met actievoeren zolang dat nodig is. We voelen ons niet alleen sterk, we zijn sterk", aldus De Waal.

Sinterklaas

Aan het eind van de bijeenkomst was er nog een verrassing voor de demonstrerende WSW-ers. Zelfs sinterklaas had tot groot genoegen van de actievoerders tijd gevonden om naar Den Bosch te komen. De goedheiligman beloofde dat hij de werkgevers onder druk zal zetten om tegemoet te komen aan de eisen van de bonden.

Hij hekelde de werkgevers omdat die hadden laten weten niet aanwezig te kunnen zijn om agendatechnische redenen. "Ze zouden mijn agenda eens moeten zien." Sinterklaas waarschuwde de werkgevers. "Als jullie niet op de eisen van de werknemers ingaan, is er binnenkort nog wel een plaatsje in de zak."