AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen hebben zich vrijdag niet kunnen onttrekken aan het Amerikaanse sentiment. Gingen zij in de ochtendhandel mee op de stroom van het hogere slot van zowel de Dow-Jonesindex als technologie-index Nasdaq, in de middag zakten ze gedwee mee omlaag met beide koersgemiddelden.


Bekijk video

Herziene cijfers over de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal bleken tegen te vallen. De AEX-index van de 25 meest verhandelde fondsen op het Damrak wist zich op het laatste moment licht te herstellen en sloot vrijwel onveranderd op 492,16 punten, een stijging van een minieme 0,02 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen moest een minimale 0,04 procent inleveren.

De grootste winnaar onder de AEX-fondsen was KPN, dat zijn koers bijna 5 procent zag stijgen. Een echte verklaring konden analisten daar niet voor geven, behalve de positieve waardering die een Duitse zakenbank aan Vodafone gaf. Vreemd genoeg profiteerde diens dochterbedrijf Vodafone Libertel daar niet van. Het Midkap-aandeel werd 0,8 procent minder waard op 7,77 euro. Versatel was met 8,6 procent op 38 eurocent de grootste stijger onder de middelgrote fondsen.

KPNQwest

KPNQwest was opnieuw de gebeten hond. Ook berichten dat het noodlijdende bedrijf met verschillende partijen in gesprek is over een mogelijke overname van het bedrijf als geheel of bepaalde onderdelen, overtuigden de belegger niet. Het kabelbedrijf kelderde nog eens 38 procent en is nog maar goed voor 36 cent.

Hagemeyer en Buhrmann gingen allebei rond de 3 procent omhoog. Zij halen een groot deel van hun omzet uit Amerika. Een handelaar noemt het "een beetje typisch" dat de aandelen tegen de stroom in omhooggingen. "Maar ja, de economische cijfers vallen soms tegen, soms mee."

Ook de andere Europese beurzen lieten per saldo weinig beweging zien. De FTSE-index in Londen en de CAC-index in Parijs sloten beide 0,1 procent lager. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, was de DAX-index aan het eind van de middag 0,2 procent hoger.

In Parijs en Brussel kreeg Dexia een pak slaag. De teleurstellende resultaten die de bank donderdag na het slot van de beurzen presenteerde, werden bestraft met een koersverlies van 11,3 procent. De grote verliezer in Londen was GlaxoSmithKline. Een Amerikaanse rechter verklaarde patenten van het farmacieconcern op het medicijn Augmentin ongeldig. Daardoor kelderde de beurskoers met 8,7 procent tot het laagste peil in twee jaar.

Euro

Op de valutamarkten opende de euro vrijdag wat lager, maar de tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie zorgden voor herstel. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd een koers genoteerd van 0,9215 dollar, iets hoger dan het slot van 0,9210 op donderdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling ging omlaag van 0,6340 naar 0,6325 pond.