Nederlands chemiebedrijf Avantium naar de beurs

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium wil 100 miljoen euro ophalen met een beursgang in Amsterdam en Brussel.

Die vindt naar verwachting in de loop van dit kwartaal nog plaats, werd maandag bekendgemaakt.

Het bedrijf wil 65 tot 75 miljoen euro van de opbrengst gebruiken voor een nieuwe fabriek, die Avantium samen met het Duitse chemieconcern BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen. De rest is bedoeld voor projecten in ontwikkeling, zoals een techniek om uit houtsnippers suiker te winnen.

Avantium is een chemisch technologiebedrijf, dat zich toelegt op duurzame chemie. Daarbij heeft het een technologie ontwikkeld waarmee plantaardige suiker kan worden omgezet in een breed scala aan chemicaliën en kunststoffen.

Het ziet belangrijke kansen in de toenemende vraag naar die duurzame chemicaliën, onder meer als bouwstenen voor plastic frisdrankflessen, voedselverpakkingen, coatings en textielvezels.

Tesla

Topman Tom van Aken van Avantium ziet wel parallellen met Tesla, dat met zijn elektrische auto's en andere producten eerder hetzelfde kunstje uithaalde.

''Die vergelijking gaat wel op, al zijn zij iets verder in de ontwikkeling", zei Van Aken in een toelichting op de aangekondigde beursgang. 

Avantium genereert nu alleen omzet uit onderzoek naar katalysatoren en is verlieslatend, maar wil zodra de nieuwe fabriek zich heeft bewezen licenties verkopen voor gebruik van zijn techniek. Het duurt naar verwachting zeker vier jaar voordat het zover is. Van die techniek heeft Avantium, dat in 2000 voortkwam uit de ontwikkelingstak van Shell, hoge verwachtingen. 

Frisdrankflessen gemaakt van PEF, zoals één van de ontwikkelde kunststoffen heet, zijn niet alleen duurzamer dan traditionele PET-flessen, maar volgens Van Aken ook superieur in samenstelling. Zo laten ze minder koolzuur ontsnappen en minder zuurstof binnen, waardoor de houdbaarheid verbetert. Ook kunnen daardoor dunnere en lichtere flessen worden gemaakt.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie