WASHINGTON - De economie van de Verenigde Staten blijkt in het eerste kwartaal van dit jaar wat minder sterk te zijn gegroeid dan in eerste instantie was berekend. De eerste groeiraming van eind april is verlaagd van 5,8 tot 5,6 procent op jaarbasis. Dat heeft de regering vrijdag bekendgemaakt.

Het nieuws was een tegenvaller voor de financiële markten. Analisten hadden in doorsnee gerekend op 6,0 procent. Het groeicijfer, het hoogste sinds het tweede kwartaal van 2000, kan nog wijziging ondergaan. Eind juni komt de definitieve berekening.

In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de Amerikaanse economie met slechts 1,7 procent op jaarbasis. De krachtige opleving in de eerste drie maanden van dit jaar was deels het gevolg van een sterke vermindering van het interen op voorraden bij bedrijven. Dat effect viel nog gunstiger uit dan eind april was gemeld.

Daar stond tegenover dat een andere belangrijke impuls, de overheidsbestedingen, zwakker bleek dan in eerste instantie was berekend. Het cijfer voor de groei van deze uitgaven is verlaagd van 7,9 tot 6,7 procent. Vooral aan defensie werd meer besteed. Neerwaartse correcties waren er ook voor de consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen.

Het cijfer voor de stijging van de consumentenprijzen in het eerste kwartaal is verhoogd van 0,6 tot 0,7 procent, nog steeds een laag inflatieniveau.