Topman Essent noemt energierekening 'onnodig hoog'

Energie is duurder dan nodig, betoogt topman Patrick Lammers van energiebedrijf Essent. Van de energierekening bestaat 61 procent uit netwerkkosten en belastingen en dat aandeel moet omlaag.

Dat zegt Lammers zaterdag in het AD. Volgens hem zijn vooral de netbeheerders schuldig aan de hoge energierekening.

Netbeheerders zoals Liander, Stedin en Enexis maken veel winst, maar steken dat geld volgens hem ten onrechte in commerciële activiteiten. Ook vindt hij dat de bedrijven moeten afslanken.

"De netbeheerders zijn groot en log. Kijk eens naar de slag die wij maakten sinds we geprivatiseerd zijn. Vroeger hadden we 10.000 werknemers, nu 4000." Lammers vindt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) snel moet afdwingen dat de netbeheerders hun netwerkkosten verlagen.

Kostendaling

De drie grootste netbeheerders van Nederland reageren zaterdag fel op de uitspraken van Lammers.

Een woordvoerder van Liander zegt dat Lammers' verhaal niet klopt. "Van de energierekening maken de netbeheerderskosten 10 tot 15 procent uit, terwijl de leverancierskosten 40 procent bedragen. De kosten die wij in rekening brengen dalen al sinds 2014 en zullen blijven dalen tot zeker 2021", aldus de zegsman.

Splitsing

Een collega van netbeheerder Enexis valt hem bij en spreekt van een "tendentieus" betoog. Over Lammers' opmerking over de grote, logge netbeheerders, en de vermindering van het aantal werknemers van Essent zegt hij: "Dat is geen wonder: Lammers vergelijkt de situaties van voor en na de splitsing, dat zijn appels en peren", aldus de Enexis-woordvoerder. Een jaar of tien geleden moesten energiemaatschappijen splitsen in een leveringsdeel en een netwerkdeel. Essent viel uiteen in Essent en Enexis.

Strijd

Volgens netbeheerder Stedin is door de uitlatingen van Lammers een competentiestrijd die zich op dit moment achter de schermen afspeelt, even voor de schermen beland. De strijd gaat over de verdeling van de taken tussen netbeheerders en energieproducenten bij de overgang naar duurzame energie.

De taakverdeling is onderdeel van de wet VET (Voortgang energietransitie), die onlangs door minister Henk Kamp (Economische Zaken) is gepresenteerd.

Lees meer over:
Tip de redactie